Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Izabrane najbolje opštinske/gradske uprave u primeni principa dobrog upravljanja u 2021. godini

  • Beograd, 10. mart 2022.

Opštine Krupanj, Vrnjačka Banja, Veliko Gradište i Ćuprija izabrane su za pobednike Javnog poziva za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku/gradsku upravu u primeni principa dobrog upravljanja u 2021. godini.

Četvrtu godinu za redom, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) je na osnovu javnog poziva za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave, donelo odluku o izboru najboljih lokalnih samouprava u četiri oblasti:

  • Efikasnost i delotvornost - dobitnik nagrade je Opština Krupanj;
  • Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave - dobitnik nagrade je Opština Vrnjačka Banja;
  • Odgovornost i vladavina prava - dobitnik nagrade je Opština Veliko Gradište;
  • Ravnopravnost i anti-diskriminacija - dobitnik nagrade je Opština Ćuprija.

Prva nagrada u oblasti Efikasnost i delotvornost dodeljena je opštini Krupanj za primer dobre prakse pod nazivom „Efikasnost i ekonomičnost lokalne samouprave kroz uvođenje elektronskih usluga na portalu eUprave”. Opština Krupanj je kroz uvođenje elektronskih usluga razvila šest elektronskih usluga za građane i građanke opštine Krupanj, koje su postavljene na portalu eUprave. Usluge su razvijene sa ciljem unapređenja kvaliteta usluga koje opština pruža građanima i privredi.

Prva nagrada u oblasti Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave dodeljena je opštini Vrnjačka Banja za primer dobre prakse pod nazivom „Transparentnost budžetskog procesa i sprovođenje javne rasprave o budžetu”. Opština Vrnjačka Banja je primer dobre prakse u Srbiji za uključivanje građana u izradu Odluke o budžetu, organizovanje javne rasprave o nacrtu Odluke o budžetu i publikovanju građanskih vodiča kroz budžetska akta.

Prva nagrada u oblasti Odgovornost i vladavina prava dodeljena je opštini Veliko Gradište za primer dobre prakse pod nazivom „Lokalni antikorupcijski plan (LAP) opštine Veliko Gradište za period 2021–2024”. Koncept LAP-a je zasnovan na identifikovanju normativnih, institucionalnih, organizacionih i praktičnih rizika za nastanak korupcije i na sprovođenju mera za njihovo otklanjanje, odnosno na otklanjanju uzroka za nastanak korupcije, zloupotreba i nepravilnosti i otklanjanju lošeg upravljanja u najširem smislu reči.

Prva nagrada u oblasti Ravnopravnost i anti-diskriminacija dodeljena je opštini Ćuprija za primer dobre prakse pod nazivom „Obezbeđivanje i unapređenje pristupačnosti usluga lokalne samouprave osobama sa invaliditetom, starijim sugrađanima, majkama sa malom decom”. Inovativnost ovog projekta ogledala se u tome što su pored besplatnih terapijskih tretmana logopeda i senzorne integracije, osobe sa invaliditetom imale priliku da razvijaju i iskažu sopstvene potencijale i talente u skladu sa individualnim mogućnostima.

Takođe, uz dodelu godišnjih nagrada, uvažavajući napore koje su jedinice lokalne samouprave uložile, dodeljena su posebna priznanja za oblast efikasnost i delotvornost gradovima Zrenjaninu i Pirotu, za oblast transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave gradu Somboru i opštini Arilje, za oblast ravnopravnost i anti-diskriminacija opštinama Dimitrovgrad i Ruma i gradu Loznici.

Ministarstvo će najboljim lokalnim samoupravama dodeliti sredstva iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave u ukupnom iznosu od 9,2 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti steći će pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 2,3 miliona dinara.

Pored sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju osnaživanja podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, pobednici konkursa će biti nagrađeni i dodatnom računarskom opremom (po tri desktop računara i tri brza skenera), koja dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) iz budžeta programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Odluka o raspodeli sredstava iz Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave u 2021. godini objavljena je na sajtu MDULS.

Nacionalna godišnja nagrada za najbolje prakse u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou uspostavljena je 2018. godine na inicijativu MDULS, SKGO i UNOPS, uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO.

Pogledajte koje JLS su dobile nagradu za 20202019. i 2018. godinu.