Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Održane radionice o razmeni iskustva na temu javnih nabavki

  • Niš, 13. decembar 2021.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je u okviru programa Swiss PRO organizovala dve dvodnevne radionice na temu „Razmena iskustva o planiranju i sprovođenju nabavki na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje i izmenama ugovora o javnoj nabavci“. Radionice su realizovane 2. i 3. decembra 2021. godine u Beogradu i 9. i 10. decembra 2021. godine u Nišu.

Preko 60 učesnika iz oko 30 JLS imalo je priliku da razmeni iskustava i postojeće prakse u vezi sa načinom planiranja i sprovođenja nabavki ispod zakonskog praga, imajući u vidu da su pragovi do kojih naručioci nisu u obavezi da primenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama značajno povećani.

Prvi dan radionice bio je posvećen primerima dobre prakse u uređivanju, planiranju i sprovođenju nabavki na koje se Zakon o javnim nabavkama ne primenjuje, dok je drugi segment radionice bio posvećen razmeni iskustava i dobre prakse u pogledu izmena ugovora o javnoj nabavci, imajući u vidu da je Zakon značajno proširio mogućnosti naručilaca u pogledu izmene ugovora o javnoj nabavci i detaljno regulisao razloge za izmenu ugovora.

Radionice su sprovedene u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“ koji podržava Vlada Švajcarske. Projekat sprovodi SKGO u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji realizuje Kancelarija ujedinjenih nacija  za projektne usluge (UNOPS).