Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Uvek otvoreni za vas!

  • Srbija, 16. maj 2022.

Vlada Švajcarske je kroz program Swiss PRO podržala 42 lokalne samouprave u unapređenju pristupa građana i građanki otvorenim podacima.

Otvoreni podaci su javno dostupne informacije u specifičnim otvorenim elektronskim formatima i njihova svrha je dalja upotreba. Značajan su izvor informacija za sve građane, javnu upravu, korporacije, mala i srednja preduzeća, naučno-istraživačke i obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, medije i sve druge zainteresovane strane. Otvoreni podaci doprinose transparentnosti javne uprave, utiču na razvoj inovativnih proizvoda i usluga za građane i privredu, obezbeđuju alate za alternativno donošenje odluka u oblasti menadžmenta, planiranja i nauke. 

Uz podršku programa Swiss PRO lokalnim samoupravama unapređen je lokalni institucionalni okvir za otvaranje podataka i određivanje prioritetnih oblasti za otvaranje podataka, izgrađeni su kapaciteti zaposlenih i uspostavljen mehanizam za ažuriranje i upravljanje otvorenim podacima. Takođe, učinjeni su dostupnim brojni skupovi podataka.

Kako bi se građani i građanke što bolje upoznali sa dostupnim elektronskim uslugama, kao i prednostima upotrebe otvorenih podataka, program Swiss PRO je organizovao kampanju pod sloganom „Da kliknemo zajedno!“.

Jedan od glavnih ciljeva kampanje je i povećanje upotrebe otvorenih podataka, a kako bi što više ljudi bilo informisano kreiran je video o otvorenim podacima lokalnih samouprava, kao i kratko video uputstvo kako pristupiti otvorenim podacima lokalnih samouprava. Ovaj video sadržaj je emitovan na lokalnim TV stanicama, zajedno sa verzijama na jezicima manjina, a oglašavani su i na društvenim mrežama.

Posetite internet stranicu data.gov.rs i bez kreiranja posebnog korisničkog naloga istražite skupove podataka koji Vas zanimaju ili primere upotrebe, jer su otvoreni podaci javno dobro dostupno svima.

Proverite koji otvoreni podaci podržanih lokalnih samouprava su dostupni:

Aleksinac

Link

Aranđelovac

Link

Arilje

Link

Bujanovac

Link

Bor

Link

Despotovac

Link

Golubac

Link

Gornji Milanovac

Link

Knjaževac

Link

Kragujevac

Link

Krupanj

Link

Kruševac

Link

Kuršumlija

Link

Lajkovac

Link

Lebane

Link

Leskovac

Link

Loznica

Link

Lučani

Link

Mali Zvornik

Link

Medveđa

Link

Mionica

Link

Negotin

Link

Niš

Link

Nova Varoš

Link

Novi Pazar

Link

Paraćin

Link

Petrovac na Mlavi   

Link

Požarevac

Link

Priboj

Link

Prokuplje

Link

Raška

Link

Ražanj

Link

Šabac

Link

Sjenica

Link

Surdulica

Link

Topola

Link

Trstenik

Link

Užice

Link

Valjevo

Link

Velika Plana

Link

Veliko Gradište

Link

Vrnjačka Banja

Link


Kampanja „Da kliknemo zajedno“ realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom  sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).