Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Poboljšan položaj 2.700 stanovnika podstandardnih romskih naselja uz podršku Vlade Švajcarske

  • Niš, 19. april 2022.

Kroz sprovođenje 19 projekata lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva usmerenih na ublažavanje posledica kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima unapređeni su dostupnost javnih usluga i zadovoljavanje potreba ukupno 2.710 građana i građanki, istaknuto je na događaju koji je program Swiss PRO organizovao 19. aprila 2022. godine u Nišu.

„Organizacije civilnog društva i lokalne samouprave su zajedničkim radom pomogle unapređenju kvaliteta života građana, posebno ranjivih grupa. Vlada Švajcarske je podržala organizovanje dodatnih aktivnosti usmerenih na odgovor na posledice pandemije, a ovih 19 projekata je doprinelo i sistemskim promenama u pristupu uslugama u zdravstvu, obrazovanju i poboljšanju sanitarnih uslova”, istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Projekati su bili utemeljeni na stvarnim potrebama lokalnih zajednica i prilagođeni strukturi stanovništva određenog naselja, navela je službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO Nataša Ivanović.

„Najviše projekata je bilo usmereno na podršku deci u obrazovanju, naročito u boljem snalaženju u onlajn nastavi. Takođe, kroz preglede, informisanje o preventivnim merama i prijavljivanje za vakcinaciju unapređen je pristup zdravstvenim uslugama. Kroz stručne obuke, dobijanje opreme za posao, mladi su ekonomski osnaženi, a vidno je poboljšan položaj sakupljača sekundarnih sirovina, ne samo kroz bezbednost na radu, već i kroz legalizaciju njihovih poslova i povećanje prihoda. Unapređeni su i sanitarni uslovi, a dva naselja u Lebanu dobila po prvi put posle 50 godina postojanja pristup pijaćoj vodi”, istakla je Ivanović.

Uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa Swiss PRO pružena je podrška u ukupnoj vrednosi od skoro 235.000 evra za projekte sprovedene u Beloj Palanci, Boru, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vranju, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru, Kragujevcu, Kruševcu, Lebanu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru i Trsteniku.

„Zahvalila bih se Vladi Švajcarske i UNOPS programu Swiss PRO na prepoznavanju potreba za pomoć najugroženijim porodicama. Ovo iskustvo je bilo jako bitno za nas kao udruženje jer smo u sprovođenje aktivnosti uključili i mlade volontere i ostvarili saradnju sa lokalnim institucijama. Ovo je i dodatno ohrabrenje za neke nove aktivnosti”, istakla je Ivana Petković Lozanić iz udruženja Društvo Roma Zaječar.

Na događaju je prikazan i video o uspehu projekta „Preduzeće, a ne smeće”, koji je Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina sproveo u Nišu i Pirotu.

U vreme pandemije problem sa pristupom čistoj vodi u romskim podstandardnim naseljima postao je još očigledniji jer nisu mogli da primenjuju osnovne epidemiološke mere i zato su kao odgovor u četiri romska naselja u Lebanu izbušeni bunari sa pijaćom vodom, naveo je tokom događaja direktor YUROM centra Osman Balić.

„Uz ohrabrenje programa Swiss PRO i podršku Vlade Švajcarske mi smo ušli u jedan razvojni projekat i nikad pametnije nismo iskoristili novčana sredstva. Kada smo našli tu vodu, 230 litara u minuti, i videli te osmehe dece i žena koje žive u tim naseljima, to je najbolji dokaz uticaja projekta”, istakao je Balić i pozvao romske organizacije da identifikuju naselja u kojima nema ispravne vode.

Više informacija o rezultatima aktivnosti dostupno je u pregledu rezultata projekata.

Ovaj događaj je realizovan u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).