Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Побољшан положај 2.700 становника подстандардних ромских насеља уз подршку Владе Швајцарске

  • Ниш, 19. април 2022.

Kроз спровођење 19 пројеката локалних самоуправа и организација цивилног друштва усмерених на ублажавање последица ковида 19 у подстандардним ромским насељима унапређени су доступност јавних услуга и задовољавање потреба укупно 2.710 грађана и грађанки, истакнуто је на догађају који је програм Swiss PRO организовао 19. априла 2022. године у Нишу.

„Организације цивилног друштва и локалне самоуправе су заједничким радом помогле унапређењу квалитета живота грађана, посебно рањивих група. Влада Швајцарске је подржала организовање додатних активности усмерених на одговор на последице пандемије, а ових 19 пројеката је допринело и системским променама у приступу услугама у здравству, образовању и побољшању санитарних услова”, истакла је Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма  Swiss PRO.

Пројекати су били утемељени на стварним потребама локалних заједница и прилагођени структури становништва одређеног насеља, навела је службеница за социјалну укљученост на програму Swiss PRO  Наташа Ивановић.

„Највише пројеката је било усмерено на подршку деци у образовању, нарочито у бољем сналажењу у онлајн настави. Такође, кроз прегледе, информисање о превентивним мерама и пријављивање за вакцинацију унапређен је приступ здравственим услугама. Kроз стручне обуке, добијање опреме за посао, млади су економски оснажени, а видно је побољшан положај сакупљача секундарних сировина, не само кроз безбедност на раду, већ и кроз легализацију њихових послова и повећање прихода. Унапређени су и санитарни услови, а два насеља у Лебану добила по први пут после 50 година постојања приступ пијаћој води”, истакла је Ивановић.

Уз подршку Владе Швајцарске кроз програма Swiss PRO пружена је подршка у укупној вредноси од скоро 235.000 евра за пројекте спроведене у Белој Паланци, Бору, Ваљеву, Владичином Хану, Врању, Врњачкој Бањи, Зајечару, Kрагујевцу, Kрушевцу, Лебану, Лесковцу, Нишу, Новом Пазару и Трстенику.

„Захвалила бих се Влади Швајцарске и УНОПС програму Swiss PRO на препознавању потреба за помоћ најугроженијим породицама. Ово искуство је било јако битно за нас као удружење јер смо у спровођење активности укључили и младе волонтере и остварили сарадњу са локалним институцијама. Ово је и додатно охрабрење за неке нове активности”, истакла је Ивана Петковић Лозанић из удружења Друштво Рома Зајечар.

На догађају је приказан и видео о успеху пројекта „Предузеће, а не смеће”, који је Републички синдикат сакупљача секундарних сировина спровео у Нишу и Пироту.

У време пандемије проблем са приступом чистој води у ромским подстандардним насељима постао је још очигледнији јер нису могли да примењују основне епидемиолошке мере и зато су као одговор у четири ромска насеља у Лебану избушени бунари са пијаћом водом, навео је током догађаја директор YУРОМ центра Осман Балић.

„Уз охрабрење програма Swiss PRO и подршку Владе Швајцарске ми смо ушли у један развојни пројекат и никад паметније нисмо искористили новчана средства. Kада смо нашли ту воду, 230 литара у минути, и видели те осмехе деце и жена које живе у тим насељима, то је најбољи доказ утицаја пројекта”, истакао је Балић и позвао ромске организације да идентификују насеља у којима нема исправне воде.

Више информација о резултатима активности доступно је у прегледу резултата пројеката

Овај догађај је реализован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СKГО).