Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Aktuelnosti

Jednakost i nediskriminacija kao princip dobrog upravljanja na lokalnom nivou

  • Vrnjačka Banja, 16. oktobar 2020.

Primena principa nediskriminacije i jednakosti bila je glavna tema petog po redu treninga za kontakt osobe za dobro upravljanje koji je održan od 13. do 16. oktobra 2020. godine u Vrnjačkoj Banji, uz učešće predstavnica i predstavnika 32 lokalne samouprave. Obuku u cilju izgradnje kapaciteta Stručnih centara za dobro upravljanje u lokalnim samoupravama sprovodi program Swiss PRO, uz podršku Vlade Švajcarske.

Učesnici treninga su kroz prezentacije, grupni rad i diskusiju unapredili znanje o tome na koji način u praksi primeniti princip nediskriminacije i jednakosti, ali i razmenili iskustva o ulozi lokalnih samouprava u borbi protiv diskriminacije, naročito u smislu veće integracije marginalizovanih grupa u lokalnoj zajednici, povezivanju ovih principa sa principima odgovornosti, transparentnosti i učešća građana, kao i posednoj poziciji pitanja rodne ravnopravnosti.

„Šta jeste, a šta nije diskriminacija i zašto razlikujemo jednakost kao princip dobrog upravljanja od nediskriminacije, kako se ostvaruje jednakost uz odgovornost za pravičnost u postupanju javne uprave, veoma su kompleksne teme i zato je veoma važno da se sazna što više o dobrim primerima u praksi lokalnih organa vlasti u primeni ovog principa dobrog upravljanja. Nediskriminacija je od posebne važnosti u predstavljanju marginalizovanih grupa, određivanju javnih zadataka i raspodeli javnih resursa“, istakao je Dragan Mladenović, savetnik za dobro upravljanje na programu Swiss PRO.

Peti od sedam tematskih treninga u okviru ciklusa obuka za primenu koncepta i principa dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama u Srbiji je u cilju najefikasnije primene propisanih epidemioloških mera održan u dve grupe i uz opciono učešće putem interneta. 

Na treningu su učestvovali predstavnice i predstavnici Aleksinca, Bajine Bašte, Bogatića, Dimitrovgrada, Gornjeg Milanovca, Ćuprije, Jagodine, Knića, Kragujevca, Kraljeva, Krupnja, Lapova, Loznice, Negotina, Niša, Prijepolja, Rače, Rekovca, Smederevske Palanke, Topole, Užica, Valjeva, Varvarina, Velike Plane, Vrnjačke Banje, Žagubice i Zaječara, kao i Sokobanje, Majdanpeka, Šapca, Svilajnca i Velikog Gradišta koji će se uključiti preko internet platforme.

Trening je deo šire podrške kojom Vlada Švajcarske kroz program Swiss PRO podržava opštine i gradove da stvore osnove za unapređenje upravljanja i postupanja javnog sektora na lokalnom nivou. Program „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).