Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Једнакост и недискриминација грађана као принцип доброг управљања на локалном нивоу

  • Врњачка Бања, 16. октобар 2020.

Примена принципа недискриминације и једнакости била је главна тема петог по реду тренинга за контакт особе за добро управљање који је одржан од 13. до 16. октобра 2020. године у Врњачкој Бањи, уз учешће представница и представника 32 локалне самоуправе. Обуку у циљу изградње капацитета Стручних центара за добро управљање у локалним самоуправама спроводи програм Swiss PRO, уз подршку Владе Швајцарске.

Учесници тренинга су кроз презентације, групни рад и дискусију унапредили знање о томе на који начин у пракси применити принцип недискриминације и једнакости, али и разменили искуства о улози локалних самоуправа у борби против дискриминације, нарочито у смислу веће интеграције маргинализованих група у локалној заједници, повезивању ових принципа са принципима одговорности, транспарентности и учешћа грађана, као и поседној позицији питања родне равноправности.

„Шта јесте, а шта није дискриминација и зашто разликујемо једнакост као принцип доброг управљања од недискриминације, како се остварује једнакост уз одговорност за правичност у поступању јавне управе, веома су комплексне теме и зато је веома важно да се сазна што више о добрим примерима у пракси локалних органа власти у примени овог принципа доброг управљања. Недискриминација је од посебне важности у представљању маргинализованих група, одређивању јавних задатака и расподели јавних ресурса“, истакао је Драган Младеновић, саветник за добро управљање на програму Swiss PRO.

Пети од седам тематских тренинга у оквиру циклуса обука за примену концепта и принципа доброг управљања у локалним самоуправама у Србији је у циљу најефикасније примене прописаних епидемиолошких мера одржан у две групе и уз опционо учешће путем интернета. 

На тренингу су учествовали представнице и представници Алексинца, Бајине Баште, Богатића, Димитровграда, Горњег Милановца, Ћуприје, Јагодине, Kнића, Kрагујевца, Kраљева, Kрупња, Лапова, Лознице, Неготина, Ниша, Пријепоља, Раче, Рековца, Смедеревске Паланке, Тополе, Ужица, Ваљева, Варварина, Велике Плане, Врњачке Бање, Жагубице и Зајечара, као и Сокобање, Мајданпека, Шапца, Свилајнца и Великог Градишта који ће се укључити преко интернет платформе.

Тренинг је део шире подршке којом Влада Швајцарске кроз програм Swiss PRO подржава општине и градове да створе основе за унапређење управљања и поступања јавног сектора на локалном нивоу. Програм „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“ подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СKГО).