Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Uvek za prava devojčica i žena

  • Vranje, 25. novembar 2020.

Uz podršku Vlade Švajcarke kroz program Swiss PRO ukupno 101 žena žrtva porodičnog nasilja dobila je psihološku i pravnu podršku putem SOS linije koju od 2002. godine u Pčinjskom okrugu pruža Odbor za ljudska prava Vranje.

„Sada mi je mnogo lakše nakon našeg razgovora. Puno mi znači što me razumete i što mi verujete. Kako da zapamtim vaš broj, ne smem u telefonu, on mi non stop proverava telefon“, reči su jedne od korisnica usluga SOS telefona Vranje namenjenog za žene sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja. 

U okviru projekta „SOS podrška žrtvama porodičnog nasila u Pčinjskom okrugu“ koji je podržao Swiss PRO realizovana je i akreditovana obuka za 61 profesionalnu radnicu u oblasti socijalne zaštite u cilju poboljšanja položaja Romkinja. Takođe, napravljen je Memorandum o razumevanju za dalje finansiranje usluge SOS telefona potpisan sa ukupno šest lokalnih samouprava - Vranje, Bujanovac, Preševo, Vladičin Han, Trgovište i Bosilegrad.

„Podrška Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO je došla u pravom trenutku i omogućila je da obezbedimo finansijke i ljudske uslove za ispunjenje standarda za dobijanje licence za pružanje SOS usluge 24 sata i 7 dana u nedelji. Program Swiss PRO je bio i naš glavni lobista u razgovorima sa predsednicima opština u Pčinjskom okrugu. Nadamo se da će memorandum dovesti do pomaka po pitanju finasniranja lokalne socijalne usluge za žene, SOS telefona, iz lokalnih budžeta, što se još uvek ne sprovodi“, istakla je Suzana Antić Ristić, predsednice Odbora za ljudska prava Vranje.

Osim podrške i pomoći ženama i devojkama putem besplatne SOS linije 0800 001 017 i zastupanja njihovih prava pred nadležnim insitucijama, tim Odbora za ljudska prava Vranje je tokom pandemije COVID-19 uspeo da ovoj jako ranjivoj grupi obezbedi humanitarne pakete pomoći. Takođe, organizovani su i pregledi za očuvanje reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom.

Odbor za ljudska prava Vranje je nevladina organizacija koja već 22 godine neprekidno pruža podršku građankama i građanima na krajnjem jugu Srbije u oblasti zaštite ljudskih prava, pre svega žena, devojaka i marginalizovanih, višestruko diskriminisanih grupa u društvu. Organizacija sprovodi i program SOS Kutak za devojke, za koji je dobila globalnu godišnju nagradu „With and For Girls“, jedinog svetskog fond za devojčice i adolescentkinje  u kome učestvuju i devojčice i koji je za devojčice.

Projekat „SOS podrška žrtvama porodičnog nasila u Pčinjskom okrugu“ je jedan od 26 socijalno inovativnih projekata koje su, uz podršku Vlade Švajcarske u ukupnom iznosu od 350.000 evra, u okviru programa Swiss PRO sprovele organizacije civilnog društva u partnerstvu sa lokalnim samoupravama. 

Više informacija o rezultatima svih projekata OCD možete pronaći u sekciji Rezultati programa.