Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Podrška za pravilan razvoj dece sa smetnjama u razvoju

  • Svilajnac, 11. jun 2021.

Uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO u Svilajncu je napravljena senzorna soba kojom su poboljšane terapijske usluge za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. Pored pružanja terapijske usluge koja doprinosi poboljšanju motoričkih i mentalnih veština, samokontrole, sposobnosti učenja i komunikacije, a time i kvaliteta života dece, projekat uključuje i psihološku podršku za njihove roditelje.

„Prezadovoljna sam senzornom sobom i celim timom Centra za brigu o porodici. Deca sada mogu da razvijaju i već se vidi napredak kod mog sina. Veliko hvala svima koji su omogućili da naša deca mogu da se razvijaju pravilno”, kaže majka jednog od najmlađih korisnika senzorne sobe u Svilajncu.

Projekat realizuje Opština Svilajnac u partnerstvu sa Centrom za brigu o porodici, koji je pružalac usluga socijalne zaštite i u okviru koga je otvorena senzorna soba u kojoj tretmane sprovode psiholog, logoped i fizioterapeut. Uz masažere, vibrirajući “lejzi beg” i svetlosnu zavesu, senzorna soba sadrži i interaktivne tube, balans disk i UV boks, a sve je namešteno tako da deca ne mogu da se povrede. Tretmani traju oko 40 minuta i na nedeljnom nivou se sprovede preko 50 tretmana.

„Maštam o senzornoj sobi već punih 18 godina i mislim da smo uradili veliku stvar za Svilajnac. U jednoj maloj sredini, gde su nažalost velike predrasude, stvorili smo uslove za zadovoljavanje potreba i poboljšanje stanja dece koja boluju od autizma i ADHD. Senzorna integracija kreće već u autu kojim dovozimo decu na terapije. Čak 26 dece je u seoskim odeljenjima i ono što im je nedostajalo na putu do senzorne sobe je muzika uz koju dođu još raspoloženiji. To su deca koja jako teško usvajaju gradivo, zbog toga što su hiperaktivna i mentalno nejaka, ali te pesme iz auta znaju napamet. Nisu još uspostavili govor, ali javile su se neke reči i rečenice, napredujemo i to je jako važno”, ističe Ivana Petrović, direktorka Centra za brigu o porodici.

Saradnja na lokalnom nivou, sa lokalnim samoupravama i direktno sa ranjivim grupama, na temu socijalne uključenosti uvek je važna za Švajcarsku i ostaće jedan od prioriteta u saradnji sa Srbijom, naglašava Rihard Koli, šef Kancelarije za razvoj i saradnju Ambasade Švajcarske. 

„Kroz program Swiss PRO, komponentu socijalne uključenosti, do sada smo podržali više od 8.000 korisnika. Ali to su samo brojke, mnogo je važnije i impresivnije videti na terenu kako projekti doprinose unapređenju socijalne zaštite. Senzorna soba i Centar za brigu o porodici u Svilajncu su odličan primer dobro uloženog novca”, ističe Koli.

Projekat „Poboljšanje terapijske usluge za decu i mlade sa poteškoćama u razvoju u Opštini Svilajnac“ jedan je od 21 projekta odobrenog u okviru javnog poziva pod sloganom „Snage udruži, podršku pruži” kojim je Vlada Švajcarske kroz program Swiss PRO sa ukupno 240.000 evra podržala lokalne samouprave da unaprede socijalnu zaštitu na lokalnom nivou.

Više informacija o podržanim projektima možete pronaći u pregledu rezultata javnog poziva.