Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Poboljšanje položaja sakupljača sekundarnih sirovina

  • Niš, 19. april 2022.

Inovativni humanitarni servis „ODNESI“ uspostavljen je u okviru projekta „Preduzeće, a ne smeće“ koji je Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina sproveo uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO.

Projektom je podržan odgovor na posledice kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima. Servis „ODNESI“ angažuje sakupljače sekundardnih sirovina iz podstandardnih romskih naselja u Nišu i Pirotu.

„Sada su individualni sakupljači u uniformi, nisu više na ulici, sad su u socijalnoj zadruzi. Znači oni su legalizovani, što je sad nama najbitnije, da su oni pravi radnici, dostojanstveno rade svoj posao. Nadamo se da ćemo imati mogućnosti da ovaj humanitarni servis proširimo i u drugim gradovima Srbije, jer smo shvatili da je ovo jedna dobra priča, jedna humana i solidarna ideja", ističe Jelena Vidanović, menadžerka projekta.

Preko servisa građani mogu da doniraju ili recikliraju svoje stvari. Sakupljači su ekonomski osnaženi i uključeni u legalne tokove sistema za upravljanje otpadom, dok su upotrebljive stvari preko servisa „ODNESI“ stigle na adrese 100 najugroženijih porodica.

„Ljudi doniraju dosta stvari, šporete, mašine, za reciklažu, nešto od toga je i za upotrebu, veći deo je za reciklažu normalno", navodi Martin Mutić, vozač servisa „ODNESI“.

Uloga servisa je i uspostavljanje uzajamne pomoći između građana, a doprinosi i očuvanju životne sredine.

„Ja sam oduševljena sa celom tom pričom, kako je to jednostavno zakazati i videla sam da tamo ima opcija i za reciklažu i za dalje korišćenje. Višestruku korist ima, nama koji imamo višak stvari kojih treba da se oslobodimo, a samim tim od njih ne pravimo nešto što će da bude smeće, da bacamo u kontejnere, nego ćemo da damo na dalje korišćenje“, ističe Marija Vukomanović, korisnica servisa „ODNESI“.

Pogledajte kratak video o iskustvima korisnika servisa i uticaju projekta.

Više informacija o svim projektima podržanim u cilju odgovora na posledice kovida 19 u podstandardnim romskim naseljima možete pronaći u pregledu rezultata podrške.