Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Kroz obuke do bolje socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom

  • Smederevo, 3. decembar 2020.

Bez alata nema zanata, naziv je projekta u okviru kojeg su nezaposlene osobe sa invaliditetom ili sa manjim primanjima prošle obuku za proizvodnju ručnih radinosti i kako da ih plasiraju na tržište. Projekat je realizovao Grad Smederevo u partnerstvu sa Gradskim savezom socijalno humanitarnih organizacija, u okviru programa Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

„Mnogo mi znače ove radionice, opuštena je atmosfera i ja volim takve stvari da radim, nešto korisno a lepo“, ističe Milena Pantović, jedna od 26 učesnica i učesnika obuka realizovanih u okviru projekta.

Izrada magneta, nakita, ukrasnih torbi i flaša, sitnog nameštaja, odeće i drugih proizvoda primenjene umetnosti, samo su neke od veština koje su stekle osobe sa invaliditetom u Smederevu. Pored otkrivanja novih talenata, učesnici su razmenjivali ideje i iskustva, a u tome su im pomagali i članovi porodice.

„Oni ne znaju za neću, ne znaju za ne mogu i spremni su sve da probaju. Ljudi koji imaju veliki hendikep što se tiče prstiju ruku rade sa iglama. Od njih mogu samo ja da naučim“, ističe Jelena Bošković, predavačica na kreativnim radionicama.

Pored radionica u okviru projekta je sprovedena i nabavka repromaterijala, alatki i mašina za rad u zajedničkom prostoru, kao i obuka za započinjanje i vođenje sopstvenog biznisa i obuka za izradu i upravljanje projektima. Takođe, organizovani su i zajedničkih sastanci sa privrednicima i ustanovama u gradu koje se bave promocijom turizma, koji bi u budućnosti prodavali artikle koje izrađuju osobe sa invaliditetom.

Zbog izbijanja pandemije i donetih mera i zajedničkog nastojanja da se sačuva zdravlje svih učesnika završna izložba radova, na kojoj je planirano da se prodaju predmeti izrađeni tokom radionice, je odložena za period kada se situacija bude stabilizovala.

„Projekat se prilagodio novonastaloj situaciju, te je umesto organizovanja završnog događaja izrađen sajt na kojem su izloženi proizvodi, a biće omogućena i njihova stalna prodaju, kao virtuelni bazar, što će dodatno doprineti održivosti projekta“, navela je Marina Ćosović, koordinatorka projekta ispred Grada Smedereva.

Sajt www.ofiprodavnica.rs je trenutno izložbenog karaktera, a prodaja proizvoda biće moguća tokom naredne godine kada se steknu svi pravni i legalni uslovi prodaje.

Kroz program Swiss PRO Vlada Švajcarske podržava lokalne samouprave da sprovedu socijalno-inovativne projekte u partnerstvu sa organizacijama civilnog društva usmerene na poboljšan pristup pravima i ispunjavanje potreba ranjivih grupa, čime se doprinosi boljem socijalnom uključivanju.

Više informacija o rezultatima svih projekata OCD možete pronaći u sekciji Rezultati programa.