Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Jačanje lokalnih resursa za dobro upravljanje u Srbiji

  • Beograd, 12. oktobar 2021.

Kroz intenzivne aktivnosti izgradnje kapaciteta program Swiss PRO je u 32 grada i opštine stvorio trajne resurse za dobro upravljanje u cilju doprinosa boljem kvalitetu javnih usluga za sve građane i većoj odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti lokalnih samouprava.

Program Swiss PRO je uz podršku Vlade Švajcarske organizovao od juna 2019. do maja 2021. godine za predstavnice i predstavnike 32 lokalne samouprave obuku za primenu principa dobrog upravljanja u praksi.

"U velikoj meri obuke i saznanja koja stičemo na ovim obukama mogu da pomognu lokalnim samoupravama da unaprede kompletan sistem dobrog upravljanja", ističe Branislav Mitrović iz Užica i dodaje je njegov omiljeni princip iz dobrog upravljanja princip participacije, učešća građana.

Pokretački. Koristan. Primenjiv. Ovako učesnici opisuju trening za trenere koji je u septembru 2021. godine organizovan za 26 učesnica i učesnika obuke koji su izrazili interesovanje za dodatno usavršavanje.

"Stekli smo znači naravno sad neke nove veštine da to što smo naučili ranije, u periodu kroz ova treninge koje smo imali u protekle dve godine, da to sad možemo da efikasnije prenesemo", ističe Dejan Brkić iz Varvarina

Pored obuka, program Swiss PRO je organizovao i mentorsku podršku za učesnike kako bi samostalno sproveli trening u svojim opštinama.

"U mojoj je ingerenciji organizovanje obuka zaposlenih, što ću ja da uradim, a to će za krajnji cilj imati unapređenje rada same lokalne samouprave, odnosno moje opštine", navodi Ivana Paunović iz Svilajnca.

Pogledajte video o iskustvima ostalih učesnika obuka koje je program Swiss PRO organizovao u cilju jačanja lokalnih resursa za dobro upravljanje u Srbiji.