Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Vlada Republike Srbije
  • Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC)
  • UNOPS
  • Stalna konferencija gradova i opština (SKGO)

Vesti / Uspešne priče

Ekonomsko osnaživanje žena poljoprivrednica

  • Blace, 9. decembar 2021.

Opština Blace je uz podršku Vlade Švajcarske kroz program Swiss PRO sprovela projekat „Ekonomsko osnaživanje žena poljoprivrednica”, u okviru koga je ukupno 15 poljoprivrednica dobilo plastenik i obuku za plasteničku proizvodnju.

U opštini Blace dve trećine stanovništva bavi se poljoprivredom, ali mali broj žena je u prilici da pokrene biznis ili proširi sopstvenu proizvodnju.

„Morali smo da preduzmemo određene korake da žene koje su u nerazvijenim sredinama malo osnažimo, malo da ih gurnemo da budu same pokretači. Žene su nosioci gazdinstava, porodica, i hteli smo samo da im pomognemo da naprave jedan korak napred", ističe Suzana Veljović, pomoćnica predsednika opštine Blace za društvene delatnosti.

Pored obuke i dodele plastenika, kako bi ženama pokazali i objasnili da rad u plasteniku nije toliko komplikovan, a jeste dosta isplativ, organizovana je posetu opštini Vlasotince, koja je jedan od lidera u plasteničkoj proizvodnji.

„Žene koje se pre nisu bavile ovom proizvodnjom mogle su da vide kako to ljudi tamo rade, kako rade zaštitu, kako se obrađuje zemljište, koje se prihrane koriste pre svega. Ova podrška znači mnogo, znači neku samostalnost žena, kao vetar u leđa da se krene napred, da žene na svom gazdinstvu proizvode i obezbede bolju egzistenciju za svoju porodicu i da su ekonomski snažnije", navodi Sanja Miletić iz sela Rašica, korisnica podrške u okviru projekta.

Pogledajte kratak video o uticaju projekta na neke od krajnjih korisnica.

Projekat Opštine Blace jedan je od 26 projekata podržanih u okviru javnog poziva pod sloganom „Da ravnopravnost postane stvarnost” kojim je Vlada Švajcarske kroz program Swiss PRO podržala lokalne samouprave da osnaže lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost.

Više informacija o podržanim projektima možete pronaći u pregledu rezultata.