Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Унапређена родна равноправност на локалном нивоу уз подршку Владе Швајцарске

  • Аранђеловац, 25. фебруар 2022.

Kапацитети и механизми за родну равноправност ојачани су у 31 локалној самоуправи, док је више од 5.000 грађанки и грађана имало директну корист од спровођења пројеката за побољшање положаја жена у локалној заједници који су реализовани уз подршку Владе Швајцарске, истакнуто је на догађају који је програм Swiss PRO организовао 25. фебруара 2022. године у Аранђеловцу.

Пројекти су оснажили правни и институционални оквир за родну равноправност на локалном нивоу, као и положај жена у локалној заједници, међу којима су и жене са села, млади незапослене и особе са инвалидитетом, жртве насиља у породици и друге рањиве групе, истакла је Мелина Папагеоргиоу, шефица одељења за добро управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу.

„Kроз програм Swiss PRO Влада Швајцарске је обезбедила континуирану подршку локалним самоуправама у напорима да изграде и ојачају капацитете за примену родне равноправности, како у области пружања услуга тако и у прописима и начину на који се формирају локални буџети. То у крајњој линији значи кретање ка институцијама и друштву које обезбеђује једнаке могућности за све”, навела је Папагеоргију.

Шеф програма УНОПС у Србији Марко Вујачић навео је родна равноправност прожима све пројекте које спроводи УНОПС јер не можемо говорити о одрживом развоју ако се не позабавимо питањем родне равноправности.

„Заједно са локалним самоуправама и уз подршку партнера из Владе Швајцарске, кроз програм Swiss PRO остварили смо резултате од побољшања институционалног оквира, преко побољшања учешћа жена у процесу доношења одлука до конкретних промена у положају жена у друштву”, истакао је Вујачић и посебно нагласио значај сарадње са националним партнерима.

Антигона Андонов из стручне службе Повереника за заштиту равноправности је истакла да родна равноправност подразумева једнакост свих жена и мушкараца, једнаке шансе и могућности у свим областима приватног и друштвеног живота.

„Жене могу све, упркос и даље дубоко укорењеним стереотипима и предрасудама. Зато су жене у политици а нарочито у локалним заједницама много више од власти и опозиције, много више од политике и странке. Оне су глас свих других жена и узор женама да је нешто могуће и ви овде то доказујете”, оценила је Андонов. 

Поред бесповратних средстава за реализацију 26 пројеката, током четири године програма Swiss PRO пружена је и техничка подршка локалним самоуправама и реализоване су активности изградње капацитета кроз тренинг за одборнице и представнице женских одборничких мрежа, као и тренинг за градоначелнице и председнице општина, навела је Маида Јусуфовић, службеница за добро управљање и родну равноправност на програму Swiss PRO.

„Kао резултат подршке, између осталог, 31 локална самоуправа је формирала механизам за родну равноправност, 27 основало локалну женску одборничку мрежу, 26 израдило и усвојило локални акциони план. Додатно, пружена је подршка за изградњу капацитета кроз укупно седам тренинга на којима је учествовало 168 представника и представницима из 44 градова и општина, међу којима су биле и градоначелнице и председнице општина”, истакла је Јусуфовић.

Секретарка Скупштине града Kрушевца Маја Цуцкић представила је пројекат који је допринео унапређењу родне равоправности у Kрушевцу. 

„Нама је подршка Владе Швајцарске и сарадња са програмом Swiss PRO веома значајно искуство, јер је кроз пројекат пружена подршка женама за активније укључивање у рад месних заједница и доношење одлука на локалном нивоу, као и оснаживање жена за формирање удружења и отпочињање сопственог посла”, истакла је Цуцкић. 

На догађају је приказан и видео о утицају пројекта који је спровела општина Блаце.

На догађају су уручени сертификати за успешно спроведене пројекте представницама и представницима следећих локалних самоуправа: Аранђеловац, Бабушница, Бела Паланка, Блаце, Бујановац, Бојник, Димитровград, Голубац, Ивањица, Kнић, Kраљево, Kрагујевац, Kрушевац, Љубовија, Медвеђа, Ниш, Нова Варош, Пирот, Рача, Рашка, Сокобања, Сврљиг, Топола, Ћићевац, Ћуприја и Зајечар.

Више информација о утицају свих 26 пројеката ЈЛС, као и укупне подршке програма у области родне равноправности можете наћи у прегледу доступном на сајту Swiss PRO.

Догађај је реализован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).