Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Унапређење знања и капацитета чланица локалних жеснких одборничких мрежа

  • Врњачка Бања, 4. март 2022.

Програм Swiss PRO уз подршку Владе Швајцарске организовао је два дводневна тренинга за одборнице и представнице женских одборничких мрежа из 23 локалне самоуправе на тему унапређења родне равноправности на локалном нивоу. Тренинзи су одржани 10-11. фебруара и 3-4. марта 2022. године у Врњачкој Бањи.

Током тренинга учеснице су сазнале више о појмовима родне равноправности, као што су пол, род, уродњавање, једнаке шансе, родне улоге, родни идентитети и поделиле искуства из свог рада, али и дискутовале о томе како приступити процесима интегрисања родне перспективе и уродњавања политика.

Учеснице тренинга су стекле додатна знања о међународним и националним оквирима за родну равноправност, као и праћењу примене политика родне равноправности на локалном нивоу. Посебно занимљива била је дискусија о улози одборница у процесу доношења одлука, као и  њиховој сарадњи као начину за остваривање стратешких планова на локалном нивоу.

Бојана Илић из женске одборничке мреже Града Зајечара је као најзанимљивији аспект тренинга истакла интерактивност, како са предавачима тако и са чланицама других одборничких мрежа.

„Тренингом сам одушевљена, знања која смо стекли су заиста примењива јер ћемо знати како се организовати и на која питања у нашој локалној заједници обратити пажњу када будемо заказивали састанке одборничке мреже. Искрено се надам да ћемо сва стечена знања и примењивати јер представљају велики помак у раду наше, али и свих мрежа одборница”, навела је представница Зајечара.

Тренингу су присуствовале представнице Бабушнице, Беле Паланке, Богатића, Ћићевца, Ћуприје, Димитровграда, Голубца, Ивањице, Kнића, Kрагујевца, Kраљева, Kрушевца, Медвеђе, Пирота, Рашке, Смедеревске Паланке, Сокобање, Сурдулице, Тополе, Тутина, Великог Градишта, Врњачке Бање и Зајечара.

Тренинзи су организовани у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).