Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Представљено осам нових е-Услуга у Новом Пазару

  • Нови Пазар, 22. октобар 2021.

Грађани и грађанке Новог Пазара од 22. октобра 2021. године могу да користе осам нових електронских услуга које је градска управа развила уз подршку Владе Швајцарске кроз програма Swiss PRO и у сарадњи са Kанцеларијом за информационе технологије и електронску управу.

Програм Swiss PRO организовао је у Новом Пазару први у низу догађаја у оквиру кампање „Да кликнемо заједно“. На главном градском шеталишту код Себиља, грађанима су представљене предности употребе електронских услуга на локалном нивоу, а приближено им је и како могу приступити порталу еУправа, обавити регистрацију и покренути неку од еУслуга.

Више од 260 грађана и грађанки Новог Пазара је на данашњем догађају имало прилику да се директно упозна са свим погодностима које пружају електронске услуге, али и да сами процене колико су информисани о еУслугама које су им доступне.

„Овом приликом бих се захвалио Влади Швајцарске и програму Swiss PRO што су уврстили и град Нови Пазар да учествује у овом пројекту и што су данас овде да приближе нашим суграђанима развијене еУслуге кроз кампању „Да кликнемо заједно“. Веома је значајно приближавање пре свега услуга које град Нови Пазар има. Kроз допуњавање електронске управе у нашем граду, штедимо време и новац на један лак начин. Грађани наше локалне заједнице могу да дођу до информација о осам нових услуга и да се једноставно приближимо и будемо што доступнији нашим суграђанима кроз електронску управу“, изјавио је Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

Путем портала еУправа, становници Новог Пазара од сада могу да поднесу захтев за накнаду зараде за породиљско одсуство или издавање информације о локацији, пријаве комунални проблем и поднесу представке комуналној, саобраћајној и инспекцији за заштиту животне средине. Подношење примедбе на нацрт планског документа или одлуку о изради планског документа у току јавног увида су такође неке од нових еУслуга које су доступне становницима Новог Пазара.

„Развојем еУправе побољшава се ефикасност рада локалне управе и омогућава грађанима и грађанкама да брзо и лако, без чекања у редовима и додатних трошкова приступе јавним услугама које су у надлежности локалне самоуправе и остваре одређена права. Нови Пазар је једна од 35 локалних самоуправа које су уз техничку и финансијску подршку Владе Швајцарске кроз програм Сwисс ПРО успоставиле нове еУслуге које су доступне свим грађанима“, истакла је Маида Јусуфовић, службеница за добро управљање и родну равноправност програма Swiss PRO.

Kампања „Да кликнемо заједно“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).