Swiss PRO
 • Влада Републике Србије
 • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
 • УНОПС
 • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Влада Швајцарске подржава унапређење електронске управе на локалном нивоу

 • Београд, 8. јул 2019.

Програм Swiss PRO објавио је јавни позив за подршку јединицима локалне самоуправе у унапређењу електронске управе и пружању електронских услуга како би повећале одговорност, транспарентност и ефикасност у обезбеђивању бољег приступа услугама и правима грађана и грађанки. Влада Швајцарске ће кроз овај позив са 350.000 евра подржати до 40 локалних самоуправа који ће допринети да еУправа на локалу буде у служби како грађана и грађанки тако и привреде.

Право учешћа на јавном позиву који је отворен до 19. августа 2019. године има 96 градова и општина из региона Шумадије и западне Србије и региона Јужне и источне Србије[1]. Они у својим предлозима пројеката могу да конкуришу за набавку ИТ опреме и лиценцираног софтвера у вредности од 7.000 до 9.000 евра, као и да наведу који вид техничке подршке им је потребан да би се унапредила еУправа.

У складу са националним оквиром, програм Swiss PRO ће локалним самоуправама пружити техничку подршку прилагођену њиховим индивидуалним потребама како би се између осталог развили или унапредили интерни процеси и процедуре, унапредила примена електронског управног поступка (еЗУП-а), развиле постојеће или нове еУслуге, те израдила решења за интернет презентације јединица локалних самоуправа.

Програм посебно охрабрује локалне самоуправе да у предлоге пројеката уврсте рад на развијању и унапређењу еУслуга за припаднике националних мањина, као и на увођењу помоћних технологија које би повећале приступачност ових услуга особама са инвалидитетом. Такође, ово је прилика за локалне самоуправе да омогуће становништву да активно учествују у процесу доношења одлука у својим заједницама кроз успостављање страница еПартципација и еСлушање.

Како би се заинтересоване ЈЛС упознале са детаљима јавног позива – укључујући начин пријављивања и учешћа, као и критеријуме за избор пројеката, програм Swiss PRO ће организовати информативне сесије према следећем распореду:

 • Краљево, у четвртак, 11. јула, Трг Јована Сарића број 1, Сала 2 Скупштине града Краљева, у 12.30 часова.
 • Ужице, у петак, 12. јула, Петра Ћеловића бб, Сала Градског развојног центра (РРА Златибор), у 12.30 часова.
 • Смедерево, у понедељак, 15. јула, Омладинска 1, Велика сала Скупштине града Смедерева, у 12.30 часова.
 • Зајечар, у уторак, 16. јула, Трг Ослобођења 1, Мала сала Градске управе Зајечар, у 12.30 часова.
 • Ниш, у среду, 17. јула, Седмог јула 2, Хол Градске куће Ниш, у 12.30 часова.
 • Бујановац, у четвртак, 18. јула, Карађорђа Петровића 115, Сала Скупштине општине Бујановац, у 12.30 часова.
 • Шабац, у петак, 19. јула, Господар Јевремова 6, Сала Градске управе Шабац, у 12.30 часова.
 • Крагујевац, у понедељак, 22. јула, Трг Тополиваца 4, Бизнис иновациони центар Крагујевац, у 12.30 часова.

Више информација о самом позиву, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања и документација за пријављивање доступне су на интернет страници програма Swiss PRO конкурси/јавни позив.


[1] Александровац, Алексинац, Аранђеловац, Ариље, Бабушница, Бајина Башта, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић, Бојник, Бољевац, Бор, Босилеград, Брус, Бујановац, Црна Трава, Чачак, Чајетина, Ћићевац, Ћуприја, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Гаџин Хан, Голубац, Горњи Милановац, Ивањица, Јагодина, Кладово, Кнић, Књажевац, Коцељева, Косјерић, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Крушевац, Кучево, Куршумлија, Лајковац, Лапово, Лебане, Лесковац, Лозница, Лучани, Љиг, Љубовија, Мајданпек, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Неготин, Ниш, Нова Варош, Нови Пазар, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пирот, Пожаревац, Пожега, Прешево, Прибој, Пријепоље, Прокупље, Рача, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Смедерево, Смедеревска Паланка, Сокобања, Сурдулица, Свилајнац, Сврљиг, Шабац, Топола, Трстеник, Тутин, Уб, Ужице, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Власотинце, Врњачка Бања, Зајечар, Жабари, Жагубица, Житорађа.


Документација