Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Влада Швајцарске са 240.000 евра подржава унапређење социјалне заштите у 21 граду и општини у Србији

  • Београд, 7. јул 2020.

У оквиру програма Swiss PRO у наредних годину дана биће реализован 21 пројекат у циљу успостављања ефикасног и одрживог система социјалне заштите на локалном нивоу.

Уз подршку Владе Швајцарске вредну 240.000 евра и допринос локалних самоуправа у износу од око 73.000 евра биће повећани доступност и квалитет услуга социјалне заштите за више од 1.400 грађана и грађанки из рањивих друштвених група. 

Локалне самоуправе ће самостално или у партнерству са центрима за социјални рад, домовима здравља или другим локалним самоуправама реализовати пројекте у области пружања услуга помоћи у кући, саветодавних и социо-едукативних услуга, терапијских услуга које укључују сензорну собу, као и један пројекат којим се обезбеђује предах смештај за особе са инвалидитетом.

Реализацијом ових пројеката биће побољшан положај и социјална укљученост припадника рањивих група, пре свега старијег становништва, одраслих особа са инвалидитетом, деце са инвалидитетом и њихових породица, деце и младих са сметњама у развоју и проблемима у понашању, као и корисника социјалне заштите из руралних подручја.

Подршку за унапређење социјалне заштите добиле су следеће локалне самоуправе: Ариље, Бабушница, Бела Паланка, Ивањица, Kрупањ, Лозница, Медвеђа, Мионица, Нови Пазар, Пожаревац, Прокупље, Рашка, Ражањ, Рековац, Сјеница, Сурдулица, Свилајнац, Шабац, Топола, Ужице и Жагубица, а корисници пројеката биће и становници Блаца, Kуршумлије, Житорађа и Пожеге.

Пројекти су одабрани у оквиру јавног позива под називом „Снаге удружи, подршку пружи“ који је трајао од 3. марта до 22. маја 2020. године и био отворен за 96 градова и општина из региона Шумадије и западне Србије и региона Јужне и источне Србије.

Више информација о сваком пројекту могу се наћи у приказу резултата јавног позива на интернет страници програма Swiss PRO.


Документација