Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Увек за права девојчица и жена

  • Врање, 25. новембар 2020.

Уз подршку Владе Швајцарке кроз програм Swiss PRO укупно 101 жена жртва породичног насиља добила је психолошку и правну подршку путем СОС линије коју од 2002. године у Пчињском округу пружа Одбор за људска права Врање.

„Сада ми је много лакше након нашег разговора. Пуно ми значи што ме разумете и што ми верујете. Kако да запамтим ваш број, не смем у телефону, он ми нон стоп проверава телефон“, речи су једне од корисница услуга СОС телефона Врање намењеног за жене са искуством породично-партнерског насиља. 

У оквиру пројекта „СОС подршка жртвама породичног насила у Пчињском округу“ који је подржао Swiss PRO реализована је и акредитована обука за 61 професионалну радницу у области социјалне заштите у циљу побољшања положаја Ромкиња. Такође, направљен је Меморандум о разумевању за даље финансирање услуге СОС телефона потписан са укупно шест локалних самоуправа - Врање, Бујановац, Прешево, Владичин Хан, Трговиште и Босилеград.

„Подршка Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO је дошла у правом тренутку и омогућила је да обезбедимо финансијке и људске услове за испуњење стандарда за добијање лиценце за пружање СОС услуге 24 сата и 7 дана у недељи. Програм Swiss PRO је био и наш главни лобиста у разговорима са председницима општина у Пчињском округу. Надамо се да ће меморандум довести до помака по питању финаснирања локалне социјалне услуге за жене, СОС телефона, из локалних буџета, што се још увек не спроводи“, истакла је Сузана Антић Ристић, председнице Одбора за људска права Врање.

Осим подршке и помоћи женама и девојкама путем бесплатне СОС линије 0800 001 017 и заступања њихових права пред надлежним инситуцијама, тим Одбора за људска права Врање је током пандемије ЦОВИД-19 успео да овој јако рањивој групи обезбеди хуманитарне пакете помоћи. Такође, организовани су и прегледи за очување репродуктивног здравља жена са инвалидитетом.

Одбор за људска права Врање је невладина организација која већ 22 године непрекидно пружа подршку грађанкама и грађанима на крајњем југу Србије у области заштите људских права, пре свега жена, девојака и маргинализованих, вишеструко дискриминисаних група у друштву. Организација спроводи и програм СОС Kутак за девојке, за који је добила глобалну годишњу награду „With and For Girls“, јединог светског фонд за девојчице и адолесценткиње  у коме учествују и девојчице и који је за девојчице.

Пројекат „СОС подршка жртвама породичног насила у Пчињском округу“ је један од 26 социјално иновативних пројеката које су, уз подршку Владе Швајцарске у укупном износу од 350.000 евра, у оквиру програма Swiss PRO спровеле организације цивилног друштва у партнерству са локалним самоуправама. 

Више информација о резултатима свих пројеката ОЦД можете пронац́и у секцији Резултати програма.