Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

У 70 локалних самоуправа унапређена електронска управа уз подршку Владе Швајцарске

  • Београд, 27. мај 2022.

Нове електронске услуге и отворени подаци доступни су грађанима и грађанкама 70 градова и општина као резултат подршке Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO, истакнуто је на догађају одржаном 27. маја 2022. године у Београду, којим је завршена кампања под слоганом „Да кликнемо заједно”.

Програм Swiss PRO је уз подршку Владе Швајцарске и у сарадњи са Владом Србије и локалним самоуправама спровео свеобухватну техничку и финансијску подршку за унапређење капацитета и процедура за пружање еУслуга и отварање података, као и развој веб презентација. 

„Активности у области дигитализације и еУправе су дужи низ година на врху листе приоритета Владе Републике Србије. Од изузетног је значаја подршка Владе Швајцарске кроз Програм Swiss PRO у оснаживању запослених у локалним самоуправама у унапређењу знања и процедура за функционисање електронске управе, како би ефикасно ставили све њихове капацитете у сврху унапређења тих услуга за грађане и привреду. Остајемо посвећени даљем развоју еУправе по мери свих нас, како бисмо додатно унапредили квалитет живота грађана у даљем локалном и економском развоју”, истакао је испред Министарства државне управе и локалне самоуправе Александар Тривић Ловчански, посебни саветник министра са овлашћењима шефа Kабинета.

Градови и општине су имали прилику да објаве електронске услуге на унапређеном порталу еУправа, а веома значајан допринос програма је у домену подизања свести о значају електронске управе, уређењу регулаторног оквира на локалном нивоу и стицања практичних вештина за пружање електронских услуга, истакнуто је на догађају.

„Владе Швајцарске већ више од 20 година подржава реформу и модернизацију локалних самоуправа, а кроз програм Swiss PRO унапређујемо услове у којима се пружају еУслуге, као и начин пружања услуга и бољи приступ отвореним подацима, што обезбеђује бољу транспарентност и ефикасност. Све ово није лак подухват и управо због тога заслужују похвале све локалне самоуправе које су увеле разне нове еУслуге. Наставићемо да подржавамо увођење еУслуга које ће повећати транспарентност и ефикасност управе на свим нивоима у Србији“, нагласила је Мелина Папагеоргиоу, шефица одељења за добро управљање у Швајцарској канцеларији за сарадњу.

У оквиру кампање информисања јавности на трговима широм Србије организована је промоција еУслуга и више од 1.800 грађана и грађанки директно је упознато са могућношчу да преко портала еУправа брзо и лако приступе одређеним правима и услугама које су у надлежности локалне администрације, док је око миллион људи информисано путем друштвених мрежа о предностима употребе еУслуга и отворених података.

„Многе услуге локалних самоуправа су сада јефтиније и брже и заиста су за грађане и привреду ефикасније. Не смемо да заборавимо да ипак грађани и грађанке остварују своја права и завршавају своје послове на локалном нивоу, а ми ћемо и даље тежити развијању еУправе и електронских услуга на локалном. Захваљујући подршци Владе Швајцарске били смо у могућности да заједно допринесемо позитивним променама“, рекао је Марко Вујачић, шеф програма УНОПС у Србији.

Посебно признање програма Swiss PRO за напредак остварен у отварању података додељено је Граду Новом Пазару, који је на порталу отворених података објавио 65 сетова података, док је општини Врњачка Бања додељено посебно признање за напредак остварен у пружању електронских услуга и употреби система за размену података за послове из изворних и поверених надлежности. 

Искуство у раду на развоју еУправе на локалном нивоу уз подршку програма Swiss PRO на догађају је представила Општина Kрупањ.

„Рад на успостављању нових еУслуга био би много компликованији без значајне подршке коју нам је пружио програм Swiss PRO. Унапређена локална еУправа омогућила је бољу комуникацију са грађанима и повећала њихово задовољство услугама које пружа наша локална самоуправа“, навела је Светлана Миловановић, сарадница за локални економски развој и информисање у Општини Kрупањ.

На догађају је приказан и видео о успеху пројекта који је реализовала Општина Мали Зворник.

Више информација о резултатима спроведених активности доступно је у прегледу резултата подршке програма Swiss PRO.

Kампања „Да кликнемо заједно“ реализована је у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).