Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Стручнији кадар за добро управљање у 23 локалне самоуправе у Србији уз подршку Владе Швајцарске

  • Београд, 25. септембар 2019.

Применом принципа доброг управљања, грађани и грађанке могу да очекују квалитетније услуге од општинске и државне управе и већу одговорност, транспарентност и ефикасност. Развој стручних знања и вештина јавних службеника кључни је корак у том процесу, истакнуто је на догађају „Изградња капацитета за добро управљање на локалном нивоу“ који је програм Swiss PRO организовао 25. септембра 2019. године у Аероклубу у Београду.

Догађај је обележила додела сертификата за 23 контакт особе за добро управљање из локалних самоуправа са југоистока и југозапада Србије за успешно похађање „Обуке за тренере“, организоване у оквиру програма Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије. Ови градови и општине сада имају обучени кадар који је оспособљен да даље преноси знања о добром управљању.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Сања Путник нагласила је важност стручног усавршавања и размене искустава у примени принципа доброг управљања и успеху реформе јавне управе.

„Постоји јака веза између развоја и доброг управљања и због тога је важно да сви који су завршили програм обуке наставе да даље шире своја знања и искуства и да помогну колегама из општина које чине почетне кораке ка имплементацији принципа доброг управљања. Управо су запослени кључ успеха целокупне реформе државне управе и због тога је веома важно да имате и користите што више прилика за квалитетно стручно усавршавање. Посебно смо захвални Влади Швајцарске и партнерима из УНОПС-а што су у овом процесу изградили концепт који је у потпуности прилагођен контексту Србије и на тај начин креирали ефектан алат за имплементацију принципа доброг управљања на локалу”, оценила је Путник.

Изузетно је важно да ће постојати база људи, професионалаца, који ће моћи да шире даље ово специфично и ретко знање доброг управљања међу јавним службеницима, што је од великог значаја за утемељивање принципа доброг управљања у институцијама, истакао је национални програмски службеник Швајцарске канцеларије за сарадњу Петар Василев.

„Са применом принципа доброг управљања грађани могу од општинске и државне управе да очекују квалитетније, ефикасније и праведније услуге по сопственој мери. Ови принципи су веома важни јер утичу на свакодневни живот људи у општинама и у држави уопште. Зато Швајцарска остаје дугорочни партнер Србији у оваквим реформама”, навео је Василев.

Шеф програма УНОПС-а у Србији Марко Вујачић навео је да увођење начела доброг управљања у праксу локалних самоуправа заправо значи унапређење рада јавног сектора, а у ширем смислу и бољитак за читаво друштво.

„Добро управљање је суштински елемент уколико желимо да постигнемо одрживи друштвено-економски развој, који је заснован на владавини закона и поштовању људских права. УНОПС је уз подршку партнера током претходне деценије спровео више од 800 пројеката на локалу у којима је добро управљање било важан сегмент рада“, истакао је Вујачић.

Национална академија за јавну управу је препознала вредност програма Swiss PRO и подршке Владе Швајцарске овом и претходним програмима у развоју доброг управљања у Србији, истакао је в.д. директора ове државне институције Дражен Маравић.

„Посебно нам је драго што је програм Swiss PRO обезбедио тренинг тренера јер су одлични предавачи кључна карика за гарантовање квалитета у процесу учења запослених у јавној управи. Део тренера који су стекли сертификацију на основу обука у оквиру програма Swiss PRO је стекао и акредитацију од стране Академије и позивам и све остале да искористе ту прилику у наредном позиву за акредитацију тренера”, најавио је Маравић.

Говорећи о процесу изградње капацитета стручних центара за добро управљање на локалном нивоу национална менаџерка програма Swiss PRO Ана Недељковић Беља нагласила је значај постепености и континуитета у развијању људских ресурса.

„Мрежа контакт особа за добро управљање коју је програм Swiss PRO успоставио је са 23 проширена на 99 градова и општина и те особе су истински ресурс који пружа савете доносиоцима одлука на који начин да принципе доброг управљања интегришу на локалном нивоу, али и капитал локалним самоуправама да унапреде одговорност и отвореност према грађанима”, истакла је Недељковић Беља.

Kонтинуитет у јачању капацитета локалних самоуправа је као посебну вредност УНОПС и програма Swiss PRO истакла Маида Kасумовић, полазница обуке Тренинг за тренере из општине Сјеница.

„Након што смо прошли двогодишњу обуку у области доброг управљања и у својим јединицама локалних самоуправа успоставили центре за добро управљање, програм Swiss PRO је у сарадњи са тимом Смарт Ацтион одржао обуку како бисмо овладали техникама тренерског заната и омогућили нам да поделимо знање са колегама“, истакла је Kасумовић.

Сертификате су добили представници и представнице следећих локалних самоуправа: Бабушница, Бела Паланка, Бојник, Босилеград, Бујановац, Дољевац, Гаџин Хан, Ивањица, Kњажевац, Лебане, Медвеђа, Нова Варош, Нови Пазар, Прешево, Прибој, Прокупље, Рашка, Сјеница, Сурдулица, Сврљиг, Тутин, Власотинце и Врање.

Свечаности су присуствовали и представници и представнице државних и међународних институција, као и службеници из 36 градова и општина који су почели нови циклус обука које се спроведе уз подршку Владе Швајцарске и Владе Србије.