Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Саветодавна служба побољшава приступ правима грађанима и грађанкама из рањивих друштвених група

  • Kрупањ, 30. јун 2021.

Уз подршку Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO, укупно 13 локалних самоуправа је успоставило Саветодавне службе за грађане и грађанке, међу којима је и Општина Kрупањ.

Kроз Саветодавну службу Општина Kрупањ отворила је своја врата и за грађане које није обухватио Закон о бесплатној правној помоћи.

"Наш проблем дуго је био стамбени, у трошној кући смо живели. Нисам знала одакле треба почети, док се нисмо обратили запосленима у општини. Најдрагоценије ми је зато што су сви великог срца. Ту су сви за нас, да нам помогну", истиче Верица Јевтић из Kрупња, која жели да подели искуство са свима који припадају рањивим друштвеним групама.

Ово је пројекат који је усмерен на унапређење социјалне укључености грађана кроз ефикасније остваривање права и ефикаснији рад локалне самоуправе, а остварена је одлична сарадња са другим локалним институцијама, нарочито Центром за социјални рад, наглашава Јелена Теодоровић, координаторка пројекта Саветодавне службе у општини Kрупањ. 

"Укупно 338 од 522 грађана који су користили услуге Саветодавне службе је остварило своја права, односно за оно за шта су писани поднесци или молбе, жалбе, захтеви, они су та права и остварили", истиче Јелена Теодоровић.

Саветодавна служба у општини Kрупањ ради пуно радно време, док је током трајања пројекта два дана у недељи пружала саветодавну подршку на терену у једној од 24 локалне месне канцеларије. Након завршетка пројекта, правница је задржана у радном односу у општинској управи.

Погледајте видео о искуствима осталих учесника пројекта на овом линку.