Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Проширење услуге помоћ у кући у Лебану – још више солидарности са најстаријима

  • Лебане, 24. септембар 2021.

Уз подршку Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO, Општина Лебане у партнерству са Центром за социјални рад Лебане спроводи пројекат „Одговор локалне заједнице на ковид 19“, који је усмерен ка успостављању и проширењу одрживих и квалитетних услуга социјалне заштите које у условима пандемије омогућавају квалитетнији живот у заједници најстаријим суграђанима који су без адекватне породичне подршке, уз обезбеђење нових радних места на пословима социјалне заштите.

Бранко Пејовић има 82 године и живи сам у Лебану. Има два сина која живе ван Лебана. Удовац. Њагови синови се труде да га обиђу кад год им то прилике дозвољавају.

Kао старија особа која живи у самачком домаћинству, Бранко је од стране Центра за социјални рад препознат као особа којој је потребна подршка и он је од ове године постао корисник услуге помоћ у кући. Бригу о Бранку води геронтодомаћица Горица Ђорђевић, која живи у истом месту и која га обилази два пута недељно, по два сата, у складу са потребама.

„Kад дође Горица, као да ми је дошао род рођени. За све је има, нарочито око свих мојих лекова. Донесе ми намирнице, почисти и спреми да једем. Обожавам с њом да попијем кафу и да се лепо испричамо, јер да нема ње не бих имао с ким реч да разменим“, јавно исказује своје задовољство Дека Бранко.

Горица је једна од троје неговатеља који су у оквиру пројекта прошли лиценцирану обуку и у овом тренутку воде бригу о 33 корисника и кориснице, најстаријих суграђана, који живе како у самом Лебану, тако и руралним подручјима општине. Један број насеља на територији општине Лебане нема апотеку ни амбуланту, па је, имајући у виду да се већина корисника услуге помоћ у кући тешко креће, куповина лекова често недостижна без помоћи других. Због удаљености продавница од њихових домова, проблем представља и набавка основних намирница.

„Задовољни смо како се пројекат одвија и на основу теренског рада и сарадње са програмом Swiss PRO. Обезбедили смо пружање услуге свим приоритетним корисницима који су били на листи чекања. За ову услугу, као и друге услуге, места за унапређење система социјалне заштите увек има, те се надамо наставку плодоносне сарадње са програмом Swiss PRO“, објашњава директор Центра за социјални рад Лебане Драган Цветковић. 

Општина Лебане је једна од 22 локалне самоуправе које Влада Швајцарске кроз програм Swiss PRO подржава у спровођењу пројеката за развој и пружање услуга социјалне заштите намењених ублажавању утицаја кризе узроковане пандемијом ковид 19 вируса. Више о пројектима доступно је у Прегледу резултата јавног позива.

Пројекат „Одговор локалне заједнице на ковид 19“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).