Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Представљене е-Услуге грађанима и грађанкама Зајечара

  • Зајечар, 29. октобар 2021.

Грађани и грађанке Зајечара ће ускоро моћи да користе девет нових електронских услуга које је градска управа развила уз подршку Владе Швајцарске кроз програма Swiss PRO и у сарадњи са Kанцеларијом за информационе технологије и електронску управу.

Програм Swiss PRO организовао је у Зајечару догађај за грађане у оквиру кампање „Да кликнемо заједно“. На градском тргу, грађанима су представљене предности употребе електронских услуга на локалном нивоу, а приближено им је и како могу приступити порталу еУправа, обавити регистрацију и покренути неку од еУслуга. 

Више од 290 грађана и грађанки Зајечара је на догађају искористило прилику да сами процене колико су информисани о еУслугама које су им доступне.

„Морам да изразим велико задовољство градске управе Влади Швајцарске и програму Swiss PRO што су изабрали нашу локалну самоуправу да буде део кампање за електронске услуге и очекујемо да ће то бити велика могућност за унапређење комуникације грађана и градске управе, као и да ће све ићи на много лакши и транспарентнији начин. Верујем да ће на почетку бити уходавања међу грађанима у коришћењу нових еУслуга, али ће им бити доста лакше да дођу до информација и докумената који су им потребни” – изјавио је Владимир Виденовић, заменик градоначелника Зајечара.

Путем портала еУправа, становници Зајечара ће ускоро моћи да поднесу захтев за накнаду зараде за породиљско одсуство, накнаду за вантелесну оплодњу или издавање информације о локацији, пријаве комунални проблем и поднесу представке комуналној, саобраћајној и инспекцији за заштиту животне средине. Подношење примедбе на нацрт планског документа или одлуку о изради планског документа у току јавног увида су такође неке од нових еУслуга које су доступне становницима Зајечара.

„Зајечар је једна од 35 локалних самоуправа које су уз техничку и финансијску подршку Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO успоставиле нове еУслуге. Активности су спровођене у сарадњи са Kанцеларијом за информационе технологије и електронску управу, а циљ нам је да грађанке и грађани Зајечара без чекања у редовима и додатних трошкова, брзо и лако, добију одређене услуге из надлежности локалне самоуправе" – истакла је Маида Јусуфовић, службеница за добро управљање и родну равноправност програма Swiss PRO.

Kампања „Да кликнемо заједно“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).