Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Подршка за правилан развој деце са сметњама у развоју

  • Свилајнац, 11. јун 2021.

Уз подршку Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO у Свилајнцу је направљена сензорна соба којом су побољшане терапијске услуге за децу и младе са сметњама у развоју. Поред пружања терапијске услуге која доприноси побољшању моторичких и менталних вештина, самоконтроле, способности учења и комуникације, а тиме и квалитета живота деце, пројекат укључује и психолошку подршку за њихове родитеље.

„Презадовољна сам сензорном собом и целим тимом Центра за бригу о породици. Деца сада могу да развијају и већ се види напредак код мог сина. Велико хвала свима који су омогућили да наша деца могу да се развијају правилно”, каже мајка једног од најмлађих корисника сензорне собе у Свилајнцу.

Пројекат реализује Општина Свилајнац у партнерству са Центром за бригу о породици, који је пружалац услуга социјалне заштите и у оквиру кога је отворена сензорна соба у којој третмане спроводе психолог, логопед и физиотерапеут. Уз масажере, вибрирајући “лејзи бег” и светлосну завесу, сензорна соба садржи и интерактивне тубе, баланс диск и УВ бокс, а све је намештено тако да деца не могу да се повреде. Третмани трају око 40 минута и на недељном нивоу се спроведе преко 50 третмана.

„Маштам о сензорној соби већ пуних 18 година и мислим да смо урадили велику ствар за Свилајнац. У једној малој средини, где су нажалост велике предрасуде, створили смо услове за задовољавање потреба и побољшање стања деце која болују од аутизма и АДХД. Сензорна интеграција креће већ у ауту којим довозимо децу на терапије. Чак 26 деце је у сеоским одељењима и оно што им је недостајало на путу до сензорне собе је музика уз коју дођу још расположенији. То су деца која јако тешко усвајају градиво, због тога што су хиперактивна и ментално нејака, али те песме из аута знају напамет. Нису још успоставили говор, али јавиле су се неке речи и реченице, напредујемо и то је јако важно”, истиче Ивана Петровић, директорка Центра за бригу о породици.

Сарадња на локалном нивоу, са локалним самоуправама и директно са рањивим групама, на тему социјалне укључености увек је важна за Швајцарску и остаће један од приоритета у сарадњи са Србијом, наглашава Рихард Kоли, шеф Kанцеларије за развој и сарадњу Амбасаде Швајцарске. 

„Kроз програм Swiss PRO, компоненту социјалне укључености, до сада смо подржали више од 8.000 корисника. Али то су само бројке, много је важније и импресивније видети на терену како пројекти доприносе унапређењу социјалне заштите. Сензорна соба и Центар за бригу о породици у Свилајнцу су одличан пример добро уложеног новца”, истиче Kоли.

Пројекат „Побољшање терапијске услуге за децу и младе са потешкоћама у развоју у Општини Свилајнац“ један је од 21 пројекта одобреног у оквиру јавног позива под слоганом „Снаге удружи, подршку пружи” којим је Влада Швајцарске кроз програм Swiss PRO са укупно 240.000 евра подржала локалне самоуправе да унапреде социјалну заштиту на локалном нивоу.

Више информација о подржаним пројектима можете пронац́и у прегледу резултата јавног позива.