Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Побољшане услуге социјалне заштите за 3.000 грађана уз подршку Владе Швајцарске

  • Београд, 9. јун 2022.

Kвалитет живота за више од 3.000 грађана и грађанки из рањивих друштвених група побољшан је кроз унапређење услуга социјалне заштите као резултат 41 пројекта који су локалне самоуправе спровеле уз подршку Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO, истакнуто је на догађају који је одржан 9. јуна 2022. године у Београду.

Укупна вредност подршке коју је Влада Швајцарске пружила кроз два јавна позива програма Swiss PRO под слоганом „Снаге удружи, подршку пружи” износи преко 530.000 евра, док су локалне самоуправе суфинансирале реализацију пројеката средствима у износу од око 170.000 евра. Такође, локалне самоуправе су добиле и техничку подршку за развој и спровођење услуга социјалне заштите, попут помоћи у кући и клуба сениора за стара лица, личног пратиоца и дневног боравка за особе са инвалидитетом и саветовалишта за породице, младе и децу.   

„Побољшање положаја рањивих група јесте државна политика Владе Србије и приоритет система социјалне заштите. Локалне самоуправе су један од значајнијих шрафова у систему и подршка за јачање њихових капацитета је веома важна јер у будућности треба да постану још значајнији носиоци социјалне заштите и социјалне политике на локалном нивоу”, истакла је Биљана Зекавица, помоћница министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. 

Унапређење социјалне укључености један од кључних приоритета швајцарске развојне сарадње са Србијом, а блиска сарадња програма Swiss PRO са националних и локалним партнерима допринела видљивом напретку у овој области, оценила је Мелина Папагеоргиоу, шефица одељења за добро управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу.

„Већи квалитет, опсег и инклузивност јавних услуга за грађане, нарочито услуга социјалне заштите за рањиве групе, важан је аспект реформе јавне управе. Пандемија ковида 19 је била и представља и даље изазов за рањиве групе, нарочито старе и особе са инвалидитетом, зато Влада Швајцарска настоји да настави са подршком партнерима у даљем спровођењу ових важних јавих услуга”, навела је Папагеоргиоу.

Директорка Kанцеларије УНОПС у Србији Микела Телатин истакла је да су локалне самоуправа успешно употребиле подршку програма Swiss PRO за велике помаке у области социјалне заштите. 

„Поносна сам што су наше заједничке активности унапредиле квалитет живота за 3.000 грађана и грађанки широм Србије. Томе су значајно допринели усмеравање и сарадња са Министарством рада, финансијска подршка Владе Швајцарске за социјалну укљученост, нарочито у одговору на последице пандемије, као и вођство и посвећеност локалних самоуправа у спровођењу промена у друштву помоћу којих нико не остаје запостављен”, навела је Телатин.

Сертификате за успешну реализацију пројеката добиле су локалне самоуправе Ариље, Бабушница, Бела Паланка, Блаце, Брус, Ћуприја, Гаџин Хан, Ивањица, Kрупањ, Лебане, Лозница, Медвеђа, Мионица, Неготин, Нови Пазар, Параћин, Пирот, Пожаревац, Пријепоље, Прокупље, Рача, Рашка, Ражањ, Рековац, Шабац, Сјеница, Сурдулица, Свилајнац, Топола, Тутин, Ужице и Жагубица.

Поред резултата подржаних пројеката, на догађају је представљено искуство Града Лознице у унапређењу услуга социјалне заштите уз подршку програма Swiss PRO и приказан је примери добре праксе Општине Сјеница која је увела услугу сензорне собе