Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Партиципативно буџетирање у Великом Градишту

  • Велико Градиште, 2. октобар 2020.

Од изградње водовода до покретне библиотеке на језеру, ово су само неке од иницијатива грађана Великог Градишта за које је општина издвојила средства након што је буџет постао тема јавних расправа.

Kроз пакет подршке локалним самоуправама који Стална конференција градова и општина пружа у оквиру програма Swiss PRO, општина Велико Градиште побољшала је транспарентност и учешц́е јавности у раду локалне управе уводец́и иновативан приступ у укључивању грађана, а посебно младих, у јавне расправе о општинском буџету.

Након објављивања Нацрта одлуке о буџету на Јавном буџетском порталу, Одељење за финансије локалне самоуправе Велико Градиште организовало је бројне расправе о буџету у оквиру различитих туристичких догађаја. На тај начин је остварена директна комуникација са грађанима, а уједно су становници попунили и велики број анкета о приоритетним пројектима за финансирање током следец́е буџетске године.

Викендом су представници општинске управе дежурали на штанду који је направљен специјално за ту прилику и био постављен у центру града у циљу укључивања што вец́ег броја грађана. Поред тога, организоване су радионице са средњошколцима, састанци са представницима организација цивилног друштва и месних заједница, јавна окупљања у околним селима, као и радни доручак са представницима приватног сектора.

Kао резултат свих ових активности, од 137 пројеката које су предложили грађани укупно 36 је укључено у општински буџет за 2020. годину. Вец́ се осам пројеката спроводи, а сада грађани уживају у вец́ој шетњи до језера, осец́ају се сигурније на градском тргу и имају више простор за рекреацију.

Детаљан извештај о целокупном процесу може се нац́и на интернет страници општине Велико Градиште.