Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Грађанима Врњачке Бање представљено девет нових е-Услуга

  • Врњачка Бања, 5. новембар 2021.

Грађани и грађанке Врњачке Бање од сада могу да користе девет нових електронских услуга које је градска управа развила уз подршку Владе Швајцарске кроз програма Swiss PRO и у сарадњи са Kанцеларијом за информационе технологије и електронску управу.

Програм Swiss PRO организовао је у Врњачкој Бањи догађај у оквиру кампање „Да кликнемо заједно“. На градском шеталишту грађанима су представљене предности употребе електронских услуга на локалном нивоу, а приближено им је и како могу приступити порталу еУправа, обавити регистрацију и покренути неку од еУслуга. 

Више од 300 грађана и грађанки Врњачке Бање је на догађају попунило анкету како онлине, тако и путем упитника. Грађани су имали прилику да се директно упознају са свим погодностима које пружају електронске услуге, али и да сами процене колико су информисани о еУслугама које су им доступне.

„Грађани ће од сада моћи да на бржи и лакши начин остваре услуге, са уштедом времена и новца, као и без долазака и губљења времена на шалтерима општине Врњачка Бања. Електронска управа ради у свом пуном обиму, а са нашим сарадницима из Swiss PRO програма ћемо еУслуге приближити и путем наших медија и сајтова како би грађани на један ефикаснији начин користили све еУслуге које су им доступне“ – изјавио је начелник Општинске управе Славиша Пауновић и захвалио се Влади Швајцарске и програму Swiss PRO на прилици да Врњачја Бања учествује у кампањи „Да кликнемо заједно“.

Путем портала еУправа, становници Врњачке Бање од сада могу да поднесу захтев за накнаду зараде за породиљско одсуство, накнаду за вантелесну оплодњу или издавање информације о локацији, пријаве комунални проблем и поднесу представке комуналној, саобраћајној и инспекцији за заштиту животне средине. Подношење примедбе на нацрт планског документа или одлуку о изради планског документа у току јавног увида су такође неке од нових еУслуга које су доступне становницима Врњачке Бање.

„Нове електронске услуге развије су у 35 градова и општина у Србији, а активности су спроведене у сарадњи са Kанцеларијом за информационе технологије и електронску управу. Врњачка Бања је једна од првих општина чијих се нових девет еУслуга нашло на порталу еУправе. Наш заједнички циљ јесте са једне стране унапређење ефикасности локалне самоуправе, а са друге стране задовољство грађана пруженим услугама" – истакла је Маида Јусуфовић, службеница за добро управљање и родну равноправност програма Swiss PRO.

Kампања „Да кликнемо заједно“ реализује се у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Kанцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СKГО).