Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Актуелности

Заједно са локалним самоуправама доприносимо да равноправност постане стварност

  • Kрушевац, Ивањица, Ћићевац, Kраљево, 8. март 2021.

На Међународни дан жена више локалних самоуправа у Србији је обележило и почетак реализације пројеката за оснаживање локалних механизама за родну равноправност, које спроводе уз подршку Владе Швајцарске кроз програм Swiss PRO.

Осмог марта 2021. године у Kрушевцу, Kраљеву, Ивањици и Ћићевцу бројне грађанке и грађани имали су прилику да сазнају више о активностима њихових локалних самоуправа у циљу унапређења равноправности жена и мушкараца у локалној заједници, као и могућностима да се укључе у пројектне активности.

Савет за родну равноправност града Kрушевца је у згради Градске управе одржао конференцију путем интернета поводом почетка пројекта „Укључи се и унапреди локалну заједницу”. Уз учешће највиших представника локалне самоуправе, представника програма Swiss PRO, као и народних посланица из Kрушевца, представљен је пројекат који има за циљ повећање учешћа жена у органима месних заједница, као и унапређење положаја жена у локалној заједници кроз економско оснаживање жена. Извештај са конференције је доступан на интернет страници града

Двадесет жена из руралног подручја општине Ивањица добило је опрему у оквиру пројекта „Једнаке могућности“, који има за циљ економско оснаживање жена које живе у сеоским срединама. Поред поделе опреме, која је спроведена у пет месних заједница уз учешће председника општине и представника програма Swiss PRO, кориснице пројекта ће у наредном периоду похађати низ радионица за стицање знања која ће их додатно оснажити и подстаћи за покретање сопственог бизниса. Медијски извештај са догађаја је доступан на овом линку

У Ћићевцу је општински Савет за родну равноправност организовао уличну акцију у оквиру пројекта „ОснаЖЕНЕ предузетнице", као прву у низу активности у циљу промовисања родне равноправности и унапређења економске независности жена. Поред информативних кампања биће организован и низ обука са циљем изградње капацитета и мотивисања жена за покретање сопственог предузећа. Медијски извештај са догађаја је доступан на овом линку.

Савет за родну равноправност града Kраљева је Дан жена обележио промоцијом пројекта „Хоризонтално и вертикално оснаживање жена са инвалидитетом и жена на пољопривреди“ у оквиру кога ће бити организован низ курсева и обука за жене са инвалидитетом, као и оснаживање личних асистената и чланова локалног механизма за родну равноправност. Извештај са представљања је доступан на интернет страници града.

У оквиру јавног позива под слоганом „Да равноправност постане стварност“ програм Swiss PRO је подржао 28 локалних самоуправа да реализују активности које доприносе повећању учешћа жена у процесу доношења одлука и унапређењу положаја жена у локалној заједници, нарочито жена на селу и припадница рањивих група. Такође, пројекти ће допринети и економском оснаживању и бољем здрављу жена, као и борби против родно заснованог насиља. Пројекти су усмерени и на промоцију Европске повеље о родној равноправности на локалном нивоу, као и на унапређење компетенција локалних механизама. Директну корист од ових пројеката ће имати више од 5.000 грађанки и грађана.

Више информација о сваком од 28 подржаних пројеката доступно је у прегледу резултата јавног позива.