Preparing documents . . .

Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Kроз обуке до боље социјалне укључености особа са инвалидитетом

  • Смедерево, 3. децембар 2020.

Без алата нема заната, назив је пројекта у оквиру којег су незапослене особе са инвалидитетом или са мањим примањима прошле обуку за производњу ручних радиности и како да их пласирају на тржиште. Пројекат је реализовао Град Смедерево у партнерству са Градским савезом социјално хуманитарних организација, у оквиру програма Swiss PRO који подржава Влада Швајцарске.

„Много ми значе ове радионице, опуштена је атмосфера и ја волим такве ствари да радим, нешто корисно а лепо“, истиче Милена Пантовић, једна од 26 учесница и учесника обука реализованих у оквиру пројекта.

Израда магнета, накита, украсних торби и флаша, ситног намештаја, одеће и других производа примењене уметности, само су неке од вештина које су стекле особе са инвалидитетом у Смедереву. Поред откривања нових талената, учесници су размењивали идеје и искуства, а у томе су им помагали и чланови породице.

„Они не знају за нећу, не знају за не могу и спремни су све да пробају. Људи који имају велики хендикеп што се тиче прстију руку раде са иглама. Од њих могу само ја да научим“, истиче Јелена Бошковић, предавачица на креативним радионицама.

Поред радионица у оквиру пројекта је спроведена и набавка репроматеријала, алатки и машина за рад у заједничком простору, као и обука за започињање и вођење сопственог бизниса и обука за израду и управљање пројектима. Такође, организовани су и заједничких састанци са привредницима и установама у граду које се баве промоцијом туризма, који би у будућности продавали артикле које израђују особе са инвалидитетом.

Због избијања пандемије и донетих мера и заједничког настојања да се сачува здравље свих учесника завршна изложба радова, на којој је планирано да се продају предмети израђени током радионице, је одложена за период када се ситуација буде стабилизовала.

„Пројекат се прилагодио новонасталој ситуацију, те је уместо организовања завршног догађаја израђен сајт на којем су изложени производи, а биће омогућена и њихова стална продају, као виртуелни базар, што ће додатно допринети одрживости пројекта“, навела је Марина Ћосовић, координаторка пројекта испред Града Смедерева.

Сајт www.ofiprodavnica.rs је тренутно изложбеног карактера, а продаја производа биће могућа током наредне године када се стекну сви правни и легални услови продаје.

Kроз програм Swiss PRO Влада Швајцарске подржава локалне самоуправе да спроведу социјално-иновативне пројекте у партнерству са организацијама цивилног друштва усмерене на побољшан приступ правима и испуњавање потреба рањивих група, чиме се доприноси бољем социјалном укључивању.

Више информација о резултатима свих пројеката ОЦД можете пронац́и у секцији Резултати програма.