Swiss PRO
  • Влада Републике Србије
  • Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ)
  • УНОПС
  • Стална конференција градова и општина (СКГО)

Вести / Успешне приче

Добро управљање учимо од најбољих

  • Швајцарска, 27. јун 2018.

У истраживањима ставова грађана и грађанки Србије о процесу европских интеграција и реформама које чине његов саставни део, 66 одсто испитаника сматра да је неопходно спроводити реформе зарад добробити становништва и стварања боље уређене земље. Као један од три модела земље у којој би волели да живе, грађани се увек изјашњавају за Швајцарску, оцењујући је као уређену земљу. И заиста, потребе становништва у Србији не разликују се од потреба људи у Швајцарској: стабилност, ефикасне општинске службе, једнак третман свих грађана, минимална бирократија, одговорност и транспарентност у раду локалних власти; односно принципи доброг управљања примењени у свакодневном раду.

Зато су представници и представнице из 25 општина југоисточне и југозападне Србије, учили о добром управљању од најбољих, јер искуства са управљањем у Швајцарској сежу скоро 200 година у прошлост.

Током петодневне студијске посете они су имали прилику да се упознају са системом организације локалних самоуправа у Швајцарској, њиховим финансирањем и надлежностима, механизмима учешћа грађана и грађанки, као и са моделима регионалне сарадње у области саобраћаја, културе, привреде и другим областима.

Учесници и учеснице су посетили четири локалне самоуправе у близини Берна, а на практичном примеру општине Штетлен упознали су се са начином управљања мале локалне самоуправе, у којој им је председник општине Лоренс Ханс представио главна планска документа, напомињући да је етапни развој приоритет, а рано информисање становништва кључ успеха.

Механизми учешћа грађана као и сарадње међу општинама представљени су током посете општини Хутвил, а посебна пажња је била усмерена на мере очувања локалне економије као и међуопштинску сарадњу у обасти пружања услуга становништву. Овом приликом су се и наше општине Црна Трава и Власотинце похвалиле сарадњом у пружању услуга социјалне заштите кроз рад заједничке установе за социјални рад.

Представници и представнице локалних самоуправа присуствовали су седници скупштине грађана у општини Хутвил и видели директно учешће грађана и грађанки у расправи и усвајању завршног буџета општине за 2016. годину, што је био јединствен пример примене инструмента директне демократије у пракси.

„Имали смо прилику да се из прве руке упознамо са суштином швајцарског демократског уређења, које је засновано на малим општинама, скупштинама свих грађана и грађанки и на изјашњавању становништва путем референдума. Швајцарска је земља импресивне уређености, а ова студијска посета нам је помогла да схватимо како функционише систем који је основа те уређености“, рекао је Урош Величковић, представник општине Алексинац.

Сви су се сложили да, иако се системи двеју држава изузетно разликују, оно што можемо одмах да применимо јесте боља координација, као и веће учешће становништва у одлучивању.

Како је приликом посете граду Туну истакнуто, у Швајцарској је тешко спровести промене са врха власти јер већина процеса потиче са локала, а општински парламент, у складу са поверењем које грађани и грађанке имају у његов рад, треба веродостојно да заступа њихове интересе.

„У Швајцарској смо видели државно и друштвено уређење којем Србија, кроз реформе које спроводи, треба да тежи у будућности“, оценио је Саша Василић из општине Прибој, док је Маринко Ђорђевић из Одељења за буџет, финансије, привреду и друштвене делатности општине Власотинце додао да су управо конкретни примери у пракси помогли да се схвате принципи доброг управљања а затим да се у оквирима нашег система примени што више позитивних искустава.

„Ова студијска посета је заокружила знање стечено на шест радионица које су одржане у протеклих годину и по дана, а учесници и учеснице били су посвећени раду и стекли вештине које ће у наредном периоду искористити да развију препоруке за примену наученог у локалним условима у Србији. Управљање је процес за који су кључни визија, транспарентност и консензус свих страна“, каже Мирјам Штрекер, стручњакиња за добро управљање из Швајцарске, ангажована уз подршку Швајцарске канцеларије за сарадњу да пружи подршку у активностима доброг управљања на локалном нивоу.

Студијско путовање у Швајцарску организовано је уз подршку Владе Швајцарске и Европске уније преко развојног програма Европски ПРОГРЕС који је посебну пажњу посветио активностима из области доброг управљања настојећи да помогне локалним самоуправама да унапреде свој рад кроз увођење принципа ефикасности, транспарентности, одговорности, учешћа грађана и забране дискриминације.

Програм Swiss PRO се надовезује на развојни замах који су остварили његови претходници и у наредне четири године наставиће да пружа подршку локалним самоуправама кроз јачање општинских капацитета за добро управљање и покретање структурних реформи локалног управљања.